image from Track en Trace en Localiseren


Track en Trace en Localiseren

U heeft zaken waarvan u wilt weten waar ze zijn. Uw producten in het productieproces. Waardevolle voorraad en gereedschappen in de busjes van uw monteurs. Artikelen in uw magazijn, distributiecentrum of winkels.

Levensreddende apparatuur in uw brandweerwagen. Of de juiste instrumenten en apparatuur in de operatiekamer. Monsters in een laboratorium.

Of uw mensen. Personeel op een boortoren. Passagiers op een schip. Brandweermannen in een brandend gebouw. Soldaten op een missie.

Informatie over waar uw assets of mensen zijn kan cruciaal zijn. Er zijn meerdere manieren waarop technologie u kan helpen uw spullen te lokaliseren, of te volgen. Afhankelijk van uw specifieke eisen en omstandigheden kunnen wij u helpen de ideale oplossing te realiseren, die bovendien de juiste return-on-investment geeft.

In deze reeks van artikelen beschrijven we de mogelijkheden en onmogelijkheden van de verschillende technieken.

GPS Locatie

De bekendste vorm van het bijhouden van locatie is met een GPS-ontvanger. Vroeger alleen in TomTom’s verkrijgbaar, nu onderdeel van iedere smart-phone. GPS technologie is ontzettend veel goedkoper geworden, en kan daardoor veel vaker ingezet worden.

GPS technologie heeft echter ook een aantal nadelen. GPS werkt alleen als de GPS ontvanger direct zicht heeft op meerdere satellieten: het werkt dus niet binnenshuis. Daarnaast is het niet zinvol als alleen het object zelf weet waar het is: het zal die informatie dus op de een of andere manier aan een centrale Track&Trace server moeten kunnen doorgeven. Daarvoor wordt vaak een 3G of 4G datanetwerk gebruikt, waar natuurlijk abonnementskosten aan verbonden zijn. Iedere tracker moet zijn eigen data-abonnement hebben.

Er ontstaan nu datacommunicatie netwerken (zoals Low Power Wide Area Networks, LoRaWan of SigFox) die het Internet-of-Things mogelijk maken en die ook voor Track en Trace gebruikt kunnen worden. Daarmee zouden datacommunicatiekosten aanzienlijk kunnen dalen. Later zullen daarover weer een artikel schrijven.

Het derde punt is het gebruik van stroom. GPS units vereisen nogal wat stroom, en de datacommunicatie ook. Een GPS unit zal dus een batterij nodig hebben, die ook weer gemonitord, en vervangen moet worden. Door slimme technieken (zoals motion-sensing) kan het stroomverbruik verminderd worden, door de positie niet te updaten als het niet beweegt.

Samenvatting

+

  • precieze locatiebepaling
  • geen ontvanger netwerk nodig

–

  • werkt alleen in de openlucht
  • vereist datacommunicatie
  • hoog batterijgebruik
  • relatief hoge kosten per device